Ferrari 458 Spider

Ferrari 458 Spider

Dokonalost z Itálie - Ferrari 458 Spider

Seznámení

Poprvé byl tento model představen na frankfurtském autosalonu v roce 2009 s označením Italia a nahradil tak legendární F430. Do dnešního dne má kromě svého nástupce (488 GTB) i několik modelových provedení (kabriolet Spider, odlehčená Speciale nebo závodní GTC). Tomuto modelu se stalo rodištěm italské město Maranello.

Láska na první pohled

Naše první setkání proběhlo, jako obvykle, ve společnosti DREAM-CARS.cz, která má i tento klenot v nabídce, a i tentokrát jsme měli za úkol pořídit fotografii do plánovaného super-kalendáře.

Pocit, kdy v rukou svíráte typický červený klíček a před Vámi stojí nablýskané rudé Ferrari je hodně silný. Při každém předávání aut v DREAM-CARS, dostanete velmi mnoho užitečných rad a návodů, ale my obvykle očima hypnotizujeme každý kousíček auta, a to, že nám do toho někdo kecá je nanejvýš otravné. Potom si uvědomujeme, že jsme měli poslouchat pozorněji, když nemůžeme přijít na základní věci, bez kterých se skoro nehneme a doslova roky je hledáme v manuálu.

Poslední co slyšíme při odjezdu z garáže je otázka: „Kdy nám auto přivezete zpět?". Naše odpověď je nanejvýš drzá, ale později nelitujeme: „Co nejdéle to půjde...nashledanou".

Nostalgická

Od malička, jsem měl slabost pro Ferrari, konkrétně červená. Nad postelí mi visela rudá F40 a až nedávno jsem tento plakát strhával ze zdi. V ten den jsem ještě nevěděl, že za několik málo let podobným autem pojedu. A ano, byl to neuvěřitelný zážitek, téměř nepopsatelný a jednou za život by ho měl zažít opravdu každý! Ani zde nejde o všechen ten výkon ani jízdní vlastnosti, ale i o pocit více-cennosti, kterou díky geniálnímu a elegantnímu vzhledu zažíváte. Ať si každej kdo chce, co chce říká, trochu toho zájmu lidí kolem kterých projíždíte udělá radost každému.

Ferrari 458 Spider

Přitažlivý hazard

Prvních pár kilometrů pořád jenom koukáme kolem sebe. Myslím si, že těchto pár kilometrů je pro celou posádku vozidla (naštěstí jenom dva) i blízké okolí hodně nebezpečné. Proto už se ani nedivím poměrně pravidelným zprávám, kdy nový majitelé podobných mazlíku, automobil nedovezou ani domu a "rozstřelí" ho na půli cesty. Odezva plynového pedálu je totiž okamžitá a spojka F1 se stará o zbytek. Tvrdší sešlápnutí pedálu a správně načasované řazení pádly pod volantem, Vás zatlačí hluboko do velmi tvrdé, ale tvarované sedačky. Co se zvuku týče, tak ostře kovový zvuk osmiválce do V, vyplavuje v mém těle hormony štěstí endorfiny. Na denním pořádku mám proto trapné situace, kdy se v MHD z ničeho nic začnu usmívat, a to pouze vzpomínám, na famózní zvuk: "Bože prosím, zakaž downsizing.", říkám si při každém podřazení. Uvnitř vozu, se nám derou slzy radosti do očí a rozostřují výhled z kokpitu. Máme tolik síly a jediné co nám brání vypustit všechny koně ze stáje je náš rozum, v tu chvíli velmi tenká linie mezi životem a smrtí.

Když porovnám jízdu například s Porsche 911 turbo, je jízdní projev mnohem agresivnější. Všechno do sebe zapadá a každý záhyb má smysl. Podle mě, Porsche je v tomto duelu více „rodinné" a „užitkové" auto. Pokud chcete, jedete jako člověk a nikdo si Vás ani nevšimne. To pro Ferrari 458 prostě a jednoduše neplatí. Už tvarovaný volant s červeným tlačítkem Start ENGINE ve Vás evokuje dravost a působí jako červená vlaječka na býka. Pomyslným hřebíčkem je otočný ovladač, na kterém je volba RACE, nejsme z těch, kdo volí COMFORT. Jsme v centru Prahy, ale režim RACE je jasná volba. Stejně tak musíme vědět, jak moc zahřáté pneumatiky máme, protože jsme přeci na okruhu, sice pražském, ale co je komu do toho.

Tlačítko Engine Start

Technické parametry

To, že je 458 nástupce legendární F430 už víme. I proto bych si rád vzal tento vůz na porovnání technických parametrů. Zaryté "petrolheads" jistě zklame použití elektronických asistentů, které i když se tváří vypnutě, tak to není do jisté míry pravda. Určitě, je potěší, že všechny ostatní hodnoty jsou vyšší, bohužel i cenovka, která je i na standardy Ferrari hodně vysoká (kolem 6 mil. Kč). Automobil pohání 4,5l osmiválec do V, který generuje 570 koní při 9 000 otáčkách. Největšího kroutícího momentu dosahuje v 6 000 otáčkách, a to celých 540 Nm. Velmi zajímavá je i maximální dosažitelná rychlost, která je "více" než 325km/h při zrychlení z 0-100 km/h "menším" než 3,4 s. Papírová spotřeba je udávaná cirka 13 litrů na sto, ale nebuďte naivní, prudší rozjezdy dělají vír nejenom v nádrži, ale i v peněžence.

Závěrem

Pokud jste milovníky aut, myslím si, že podobnou zkušenost byste v životě neměli promeškat. Určitě ho ale nedoporučuji těm, kteří nemají alespoň minimální zkušenost s jinými supersporty, protože skok z všedních aut je příliš velký a to, že by to nemuselo dobře dopadnout není hlavní důvod. Budete mít více starostí o okolí a vlastní jízdu si naplno neužijete. Zážitek není na den, ani týden, ale bude trvat do té doby, než se projede v nečem lepším, což v tomhle případě trumfnout nebude vůbec jednoduché. Pokud jste na vážkách, mám pro Vás dobrou zprávu, ve společnosti DREAM-CARS.cz, právě probíhá last minute akce, kde je cena stlačená na minimum. Přeji mnoho najetých kilometrů bez nehod.

Ferrari 458 Spider

napsal: Martin Novák

foto: Miroslav Šmikmátor

Maximální rychlost: více než 325km/h

Zrychlení z 0 - 100 km/h: méně než 3,4 vteřiny

Výkon: 419 kW (570k)

Objem motoru: 4 499 cm3

Počet válců: 8